רגל הסובלת מפסוריאזיס

פסוריאזיס הציפורניים

ישנם לא מעט מחלות שונות המסתובבות חופשי בין בני אדם והן יכולות להימצא בלא מעט פריטים שבהם אנחנו משתמשים כמו ידיות, כלי רחצה, מקומות ציבורים ועוד. חלקם הגדול של לא מעט מאותן מחלות נחקר ונמצא כי הוא יכול לעבור מאדם אחד אל אחר, כך למשל בשנה האחרונה רבים מאיתנו נמנעו מקרבה ושימוש במתקנים ציבוריים ללא חיטוי ולאו דווקא ממחלת עור, אלא מנגיף הקורונה שנחשב למדבק במיוחד. אך כאשר אנחנו מדברים על פסוריאזיס הציפורניים ופסוריאזיס בפרט, רבים נוטים לחשוב כי ישנה האפשרות להידבק, או שמה זו מחלה "מוגבלת" שעלולה להתמק רק באזור אחד של הגוף. לכן בכדי שלא תתבלבלו בין כל המושגים, הדעות הקדומות וחצאי האמיתות, המאמר הבא ינסה לעשות לכם מעט סדר.

פסוריאזיס הציפורניים-ממה הוא נובע?

גוף האדם נחקר כבר לאורך שנים ארוכות ובצורה מתמדת, כך גם הצליחה הרפואה לצמצם את האפשרות שנחלה בסוגים שונים של מחלות ,ולמצוא לנו חיסונים אשר עוזרים למערכת החיסונית שלנו להיות עמידה יותר. אבל למחלת הפסוריאזיס הנחשבת גם למחלה אוטואימונית, שבעצם גורמת למערכת החיסונית לתקוף את הגוף, אין עד היום אבחנה מדויקת המסבירה או מאששת מדוע מחלה מסוג זה יכולה להתפרץ. יחד עם זאת מחלות אוטואימוניות ברוב הפעמים צריכות שילוב של כמה רבדים בגופו של האדם על מנת להתפרץ, כשהראשונה שבהם היא הסביבה שבה האדם חי. גנטיקה שעוברת בתורשה וכמובן מצבים נפשיים. אל כל אלו יש עוד פרמטרים, אך בצורה כוללנית וגסה אפשר לומר שברוב הפעמים בהן מתפרצת מחלה אוטואימונית היא נשענת על הפרמטרים שציינו מעל.

מה הם התסמינים הנפוצים?

מחלה זו עלולה לייצר לא מעט כאבים לאלו הסובלים ממנה, ואם נדייק אז גם אפשר לומר שמחצית מהסובלים במחלה ציינו כי הכאבים כל כך חדים עד שישנו קושי בתפקוד היומיומי שלהם. אך מלבד אל כאב בלתי נסבל שמתלווה אל המחלה, ישנם גם לא מעט תסמינים שאולי יעזרו לכם לזהות אותה לפני כן, אך יחד עם זאת ברוב הפעמים שמחלת פסוריאזיס הציפורניים תתפרץ ברוב המקרים היא תופיע בעוד אזורים בגוף כמו מרפקים, קרקפת ברכיים ועוד.

התסמינים לפסוריאזיס הציפורניים

  • טיפת השומן- שינוי של צבע הציפרון אשר סובלת מהמחלה, הצבע ברוב הפעמים יהיה צהבהב או ורד אך בעיקר יהיה דומה לטיפות השומן הנמצאות באזור "צלחת הציפורן" שעל העור.
  • פיטינג- מצב כזה יגרום בחוסר של החומר הקרני שנמנה בין מרכיבי הציפורן, וכך בעצם תפסיק הציפורן מלגדול והעור שמתחתיה ייחשף.
  • אנוקוליזיס- במקרה כזה נוצר כיס אוויר מתחת לציפורן וגורם להתרוממות שלה.

מחלות נלוות ורקעים לפסוריאזיס הציפורניים

על פי לא מעט מחקרים ,מחלת פסוריאזיס הציפורניים מתקיימת רק אצל כ 5 אחוז הסובלים מהמחלה רק באזור הציפורניים. המחלה אשר יכולה להופיע מגוון מקומות וגם בצורות שונות, מהווה בסיס למחלת פסוריאזיס הציפורניים אצל בין 25 לעד 70 אחוזים. כך למשל בדק מחקר הולנדי אשר פורסם British Journal of Dermatology נמצא כי בין חמשת אלפים גברים הסובלים מפסוריאזיס, נמצאו כ66 אחוזים הסובלים גם מפסוריאזיס בציפורנים.

אבל בנוסף למחלה זו ניתן למצוא גם קשר כמעט ישיר אל דלקת פרקים פסוריאטית, שבה נמצאו לא מעט חולי ספוריאזיס הציפורנים הוסבלים גם ממנה. מחלה זו גורמת ללא מעט דלקות באזורי הפרקים, בין החיבור של העצמות ובעוד אזורים רגישים כאלו. ובין לא מעט מטופלים שאובחנו גם בפסוריאזיס הציפורניים, נמצא שבין 53 לעד 86 אחוזים סובלים גם מהמחלה הזו.
חשוב רק לדעת כי למחלת פרקים זו יש מעט מאוד סוגי טיפול והיכולת הרפואית להעלים את הכאבים לחלוטין כמעט ולא קיימת, אבל ישנם לא מעט תכשירים ותרופות אשר יעזרו במידת מסויימת להגביל את הכאב שהיא מייצרת ואולי גם למזער את הנזקים שהמחלה עוד עלולה להביא.

סוגי טיפול מקובלים בפסוריאזיס הציפורניים

לרפואה המודרנית ישנם כיום לא מעט סוגי תרופות אשר יכולות להקל במידה מסוימת, עם זאת ישנם לא מעט חידושים נסיונים אשר יכולים להגיע גם להישגים משמעותיים. בין הטיפולים המסורתיים ישנם לא מעט סוגי סטרואידים הניתנים בכל מיני וריאציות, חלקן ניתנות דרך הזרקה ישירה אל האזור הנגוע על מנת לעודד ייצור של כדוריות דם והתחדשות של התאים. ישנם גם לא מעט סוגים של משחות המבוססות על סטרואידים, המצריכות לא מעט לוגיסטיקה סביבן כמו קשירה של הרגל בכל זמן החבישה, שימוש יותר מפעם אחת ביום ועוד. טיפולים אלו לא הניבו תוצאות בקרב רוב המטופלים, אך הרוב מעיד כי ישנה הקלה במידה מסויימת.

סוגי טיפול אלטרנטיבים בפסוריאזיס הציפורניים

כיום נבחנים לא מעט אלטרנטיבות היכולות לתת מענה כמעט מלא למחלה, אך חלקן עדיין נמצאות בתהליכי אישור/מחקר וחלקן ניתנות רק במדינות מסוימות. אחד הטיפולים שעדיין נמצאים בניסוי ועוד לא מאושר הוא טיפול על ידי קרן לייזר, המבוססת על חום כמו ברוב הטיפולים מסוג קרני הלייזר. יחד עם זאת עדיין לא נמצא אישור חד משמעי כי טיפול זה יכול להיות יעיל ומטיב לאורך זמן. הטיפול השני הינו טיפול שכבר מאושר בלא מעט מדינות בעולם, והוא כמובן טיפול על ידי קרנות רנטגן באנרגיה מניינת, והיא גבוהה פי חמש מקרינה רגילה המופעלת כיום. הטיפול כיום ניתן בעיקר לחולי סרטן ולא לטיפול בנגעי פסוריאזיס. הטיפול השלישי הינו טיפול רדיותרפיה שטחי המבוסס על קרני אלקטרונים המוצמדים לאזור ואמורים לפגוע בנגעים שבאזור. 

דילוג לתוכן